Eva Janyšková

Certifikovaná lektorka Hormonální jógové terapie pro ženy a diabetiky podle Dinah Rodrigues, klasické jógy a jógy pro seniory
+420 602 158 422
jogamala108@gmail.com

 

 

 

  

 

 

 

 

 

SÚRJA NAMASKÁR

22.12.2017 09:07

Pozdrav slunce je má nejoblíbenější krije - záměrně začínám touto větou, jelikož málo lidí, kteří cvičí jógu ví, že se nejedná o sled ásán, či rozcvičku, ale o  kriji, tedy očistnou techniku.

Búh Súrja jede na obloze svým vozem, který je tažený 7 koňmi. Tento vůz řídí vozataj Aruna, který je ztělesněním červánků. Sluneční božstvo při svém putování od východu k západu vytlačuje tmu a hvězdy. Svítí na životy lidí na zemi, zahání špatné síly a nemoci, hojí, přináší energii a sílu, která je na zemi reprezentována zosobněním boha Íšvary, což znamená pán. Ten na sebe nabírá tři kvality – tvořivost, udržování a dokončování.

Brahma, který tvoří

Višnu, který udržuje

Šiva, který ničí a ukončuje

Pro někoho je pozdrav slunci pouhá rozcvička, pro někoho má tato sestava velký duchovní význam. Pozdrav slunci není pouze rozcvička, ale jedná se o symbiózu všech tří výše uvedených kvalit.

Již ve védách jsou popisovány rituály pro jednotlivá božstva jako je bůh ohně Agni, vod Varuna, větrů Váju, blesků a hromů Indra a bůh slunce Súrja. Mnozí z nich byly zapomenuti, ale Súrja zůstal uctívaným bohem i v době hinduismu a dodnes existují v Indii chrámy, které mu jsou zasvěceny.

SAVITUR GÁJATRÍ

ÓM, TAT SAVITUR VARÉNJAM.

BHARGÓ DÉVASJA DHÍMAHÉ.

DHIJÓ´JÓ NAH: PRAČODAJATÉ, ÓM

 

V mnoha indických chrámech zní tato mantra každé ráno. Vzdává úctu Slunci, sluneční energii jako dárkyni života. Slunce se v této mantře označuje jako Savitar, což znamená zdroj osvobození a vykoupení. Mantru opakují jogíni znovu a znovu s pohledem upřeným na slunce.

Systém pozic, které se v současné době cvičí jako pozdrav slunci, nebyl nikdy základem a součástí jógy, tak jak lidé vnímají dnes. V oné době si lidé dění na světě vysvětlovali na základě přírodních úkazů a jim se zasvěcovaly rituály. Nešlo tedy o cvičení, ale o posvátný rituál – součást indické kultury a způsobu života. Každý přírodní úkaz měl i svého božského zástupce, například Bůh slunce – Súrja. Teprve v 19. století byl vytvořen ucelený systém pozdravu slunci jako dynamického rozcvičení na základě kulturistické sestavy, která pocházela ze Švédska.